Noutati legislative

Informare_preluare_FUI_EE
Adresa informare clienti modificare tarife reglementate 04.2023


Adresa informare OUG 27 – plafonare pret

OUG 27_2022_masuri aprilie 2022 _martie 2023

Solicitare + Declaratie

Legea-nr-226-din-2021

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.118_2021

Schema de compensare pentru consumul de energie electrica

Stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil

Eficienta energetica

Recomandari privind utilizarea eficienta a energiei electrice
Arderea combustibililor pentru a produce electricitare are ca rezultat emisia de carbon care influenteaza schimbarile climatice. Indiferent daca energia solara si cea eoliana sunt alternative pentru un viitor mai “verde”, cea mai ecologica energie este cea care nu trebuie generata.
Pentru a reduce emisiile de carbon si in acceasi timp, pentru a reduce costul facturii de energie electrica pot fi adoptate o serie de cateva schimbari in viata de zi cu zi:

  • Televizoarele, DVD playerele, boxele, computerele lasate in modul stand by utilizeaza 40% din energia pe care o folosesc cand sunt in functiune. Pentru a economisi aceasta energie, inchideti aparatele cand nu le folositi.
  • Folositi becurile fluorescente. Chiar daca sunt mai scumpe, durata lor de viata este de 10 ori mai mare decat a celorlalte becuri si consuma cu 75% mai putina electricitate decat celelalte becuri pentru a produce aceeasi lumina, astfel incat costul de achizitie al becului, va fi amortizat pe factura de energie electrica.
  • Coborand temperatura la termostatul centralei termice cu 1 grad, reduceti cu 3 procente costurile de energie pentru incalzire si , cu fiecare grad cu care mariti temperatura in aparatul de aer conditionat economisiti 3-4 procente din costurile de energie ale aparatului. Prin modificarea temperaturii cu doua grade, evitati emisia a aproximativ 900 de kg de CO2 pe an.
  • Folosirea unei temperaturi scazute la spalarea hainelor si evitarea utilizarii uscatorului de rufe electric, se economiseste astfel 80% din electricitatea necesara spalarii rufelor;
  • Utilizarea dispozitivelor inteligente care vor aprinde si vor stinge luminile atunci cand este necesar, vor reduce de asemenea consumul de energie electrica.